Blog

Voor recente blogs klik op ‘blogs’.

Mag men bepaalde oliesoorten wel of niet verhitten?

Als er ergens tegenstrijdige berichten over in de publiciteit komen, dan is het wel over het wel of niet verhitten van olie. De meeste plantaardige oliesoorten bestaan hoofdzakelijk uit meervoudig onverzadigde vetzuren.  Uitzonderingen zijn:

  • Olijfolie
  • Pinda-/arachideolie
  • Amandelolie en
  • Hazelnootolie

die voornamelijk enkelvoudige vetzuren bevatten. Hoewel oliën lang houdbaar zijn,

kunnen ze door lucht, warmte en licht rans worden. De belangrijkste oorzaak van dit rans worden is oxidatie met zuurstof uit de omringende lucht. Hierbij worden peroxiden gevormd, die in overmaat schadelijk voor ons zijn. Oxidatie kan ook zonder enige verhitting optreden!

Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn gevoeliger voor deze oxidatieve schade dan de enkelvoudige vetzuren. Dit is echter geen reden het gebruik ervan te beperken. Dit zijn linolzuur en alfa-linoleenzuur. Bovendien bevatten plantaardige oliën van nature vitamine E, die de olie beschermt tegen zuurstofoxidatie.  Volgende adviezen voorkomen het rans worden van olie:

  • Bewaar koudgeperste (extra vierge) olie koel, in een donkere, kleine fles, hooguit een ½ jaar!
  • Zorg ervoor dat olie goed afgesloten is van lucht!
  • Laat olie niet te heet worden en verhit niet langer dan noodzakelijk!

Gebruik volgende oliesoorten alleen koud:

  • Lijnzaadolie
  • Tarwekiemolie
  • Saffloerolie
  • Druivenpitolie
  • Hennepolie
  • Maanzaadolie
  • Pompoenolie
  • Walnootolie
  • Arganolie

Volgende soorten olie zijn geschikt voor voorzichtig roerbakken, stoven en bakken:

  • Olijfolie
  • Zonnebloemolie
  • Maïskiemolie
  • Rijstolie
  • Sesamolie
  • Hazelnootolie
  • Ghi/ geklaarde boter
  • Kokosolie
  • Palmolie en palmpitvet

Kokosolie wordt niet ranzig, zelfs niet bij langdurige opslag. Palmolie en kokosolie zijn geschikt als frituurvet, maar ik ben er zelf geen voorstander van om deze vaak te gebruiken omdat dit tropische oliën zijn en op kamertemperatuur hard blijven en dus ook in jouw lichaam weer hard worden ……

Er bestaat nog een bijzonder olie die bijzonder aandacht verdient:
Het High Oleïc zonnebloemolie

High Oleïc zonnebloemolie is afkomstig van een speciaal ras zonnebloemen en is absoluut GMO-vrij. Biologisch high oleïc zonnebloemolie bevat circa vier maal zoveel oliezuur als de gewone zonnebloemolie, ruim 80%. Daarmee staat deze olie bovenaan de lijst van natuurlijke oliën met een hoog percentage van dit enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Deze staan bekent voor hun gunstige werking op de cholesterolhuishouding in het lichaam en is een effectief middel in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Olijfolie is hiervan het bekendste voorbeeld. Door deze gunstige samenstelling is het één van de beste plantaardige oliën om te verhitten.

Oliën met een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigd vetzuur worden gerangschikt onder de “high stability olis”; deze zijn veel beter bestand tegen verhitten en zuurstof (oxidatie) dan andere oliesoorten

Ter vergelijking (% enkelvoudig onverzadigde vetzuren):

High oleïc zonnebloemolie

Ruim

80%

High oleïc saffloerolie

Ca.

75%

Olijfolie

Ca.

75%

Arachideolie

Ca.

59%

Raapolie (laag erucazuur)

Ca.

58%

Zonnebloemolie

Ca.

22%

De invloed van de bereiding:

Om in te spelen op de behoefte aan vetten met een hoog percentage onverzadigde vetzuren, zijn regulier halfvloeibare vetten op de markt gekomen. Deze zijn geschikt om te frituren (zijn bestand tegen temperaturen tot circa 200°C) en vervangen in toenemende mate de harde frituurvetten als ossenwit en zuivere frituurvetten. Verhitting boven genoemde temperaturen leidt tot ontleding van vetten, waardoor een stof (acroleïne) ontstaat die de slijmvliezen van oog, neus en keel prikkelt. Ontleding van de vetten wordt ook bevorderd door langdurig en herhaaldelijk verhitten. Hierbij treedt een zogenoemde polymerisatie van de vetzuren op; er ontstaan giftige, kankerverwekkende bijproducten. Het verdient daarom aanbeveling frituurvet regelmatig te verversen.

Gedesorodiseerde olie:

Niet iedereen waardeert de smaak van olijf- of zonnebloemolie en verkiest een neutrale smaak. Als basis wordt biologisch koudgeperste olijf- of zonnebloemolie gebruikt. Het is van het grootste belang dat er een goed uitgangsproduct gebruikt wordt. De olie wordt gestoomd. Het is een proces waarbij onder druk stoom door de olie geblazen wordt. Hierbij worden de vrije vetzuren en andere geur- en smaak veroorzakende stoffen verwijderd. Hierna wordt de olie koud gefilterd om de natuurlijk aanwezige wasstoffen te verwijderen.

Het belangrijkste argument om te stomen is om de olie geschikt te maken voor verhitting tot hoge temperaturen (maximaal 180°C). Doordat bepaalde stoffen nu verwijdert zijn kan er goed mee worden gebakken, gestoofd en zelfs gefrituurd.

Bij extra vierge olijfolie wordt geadviseerd deze voor koude bereiding te gebruiken, b.v.  voor saladedressings of op het laatste moment toevoegen aan warme gerechten!

Wat is belangrijk te weten over het olie- assortiment:

Voor koud gebruik:

  • Lijnzaadolie (bijv. van De nieuwe Band)
  • Olijfolie extra vergine  (bijv. van Salvagno, Salamita of Jules Brochenin)
  • Olijfolie ongefilterd e.v.  (bijv. van Agrinatura)
  • Safloerolie (bijv. van De Nieuwe Band)
  • Sesamolie (bijv. van De Nieuw Band)
  • Spaanse olijfolie extra vierge (bijv. van Can Solivera)
  • Walnotenolie (bijv. van Emile Noel)
  • Zonnebloemolie vergine (bijv. van Jules Brochenin)

Voor bakken en frituren:

  • Frituurolie zonnebloem (bijv. van De Nieuw Band)
  • Kokosolie (bijv. van Omega en More (gedesorodiseerd))
  • Kokosolie extra virgin  (bijv. van Ome en More)
  • Olijfolie mild bak/frituur (bijv. van Fertilia (gedesorodiseerd) )
  • Rijstolie (bijv. van Smilde Foods)
  • Sesamolie (bijv. van De Nieuwe Band)
  • Wokolie (bijv. van Fertilia)
  • Frituurolie (10% olijf) (bijv. van Fertilia)

Sei-jin, 23 juni 2012

De Appelpit

Aan een appelboom groeit toch ook geen vijg?

Het geheim hiervan ligt besloten in de appelpit. Die kent zijn programma en zal dit met alle kracht waarover hij beschikt trachten te verwezenlijken.
Vanuit die kleine pit groeit dan de boom en aan die boom groeien appels, geen vijgen, noten of kersen. Logisch natuurlijk want de boom is een appelboom! De omstandigheden vallen niet altijd mee, niet elke pit valt op vruchtbare grond, niet iedere boom groeit in de beschutting van een boomgaard tussen zijn gelijken.

Maar ook uit de pit die in de rotsige grond wortel geschoten heeft, kan een appelboom groeien. Ook de eenzame, zonder beschutting door de storm scheef gegroeide of door de bliksem getekende boom is en blijft een appelboom en wordt geen notenboom of kersenboom. Uitwendige krachten kunnen de boom snoeien, vreemde loten op zijn stam enten en een andere richting aan zijn takken willen geven, maar hij zal altijd blijven groeien naar die appelboom, waarvan de pit wist hoe hij moest zijn.

Ieder mens apart heeft zijn geheim, zijn eigenheid, zijn zekerheid en dit is zijn individueel programma van voor de geboorte bepaald. Ook dit programma beschikt, net als de appelpit, over alle mogelijke kracht om naar verwezenlijking te streven.

Waar ligt het verschil met de appelpit? Wordt de mens meer bepaald door zijn omgeving, zijn opvoeding en allerlei omstandigheden die niet noodzakelijk met ‘zijn pit’ overeenstemmen?

Het antwoord op deze vraag is: nee!
Wat de mens voor heeft op de appelpit is zijn vrije wil. Waar de appelboom scheef groeit onder de voortdurende inwerking van de wind, kan de mens zelf beslissen of hij scheef wil groeien. Hij kan ook beslissen om tegen alle uitwendige invloeden in, recht te groeien. Of dit altijd een betere beslissing is doet niet ter zake. Het onderscheid blijft dat de appelpit niet kan beslissen en de mens wel.

Dit unieke vermogen heeft de mens voor op alle andere levende wezens. De meeste mensen zijn zich daarvan echt niet bewust en kiezen dan vaak om zich maar over te geven aan en te laten bepalen door hun omgeving. Zo wordt hij dan wat zijn milieu en zijn opvoeding beogen en wordt hij anders dan hij in wezen zou moeten zijn.

Toevoeging van Sei-jin: Wat is jouw keuze? Voor welke krachten kies jij?

Bron: http://la-fontaine.net/de-appelpit
Geplaatst op 27 mei 2012

De smaak is raak!

Één van de eerste groepen waarvoor ik professioneel kookte was een Sufi groep. De sufi master had zeer kort voor het weekend een langdurige chemokuur ondergaan vanwege kanker. Hij was hierdoor enorm verzwakt en kon dat weekend ook pas later begeleiden dan oorspronkelijk gepland en moest tussentijds voldoende rust nemen.

Wat betreft zijn verhouding tot voeding werd mij verteld dat hij door de chemo eten dat sterk gekruid was niet meer kon verdragen en bovendien het eten dat hij innam niet meer kon proeven. Op de tweede dag van dit sufi weekend kwam ik tijdens de lunch tegenover hem te zitten. De sufimaster sprak me aan en deed de volgende uitspraak:
“I can taste your food!” Het raakte me diep in mijn hart. Ik voelde me zo nederig dat ik met voeding een bijdrage aan zijn herstel kon leveren. De cirkel was rond:

Ik help mensen om zichzelf weer terug te vinden door natuurlijke voeding met heerlijke smaak ….  De smaak is raak! Dat is mijn passie, dat is mijn missie!

Sei-jin Catering, 21 mei 2012

Maak je tanden parelwit!

Als je je tanden hebt laten bleken door de tandarts of met blekende tandpasta, dan kun je ze wit houden door specifiek voedsel te eten. Appels, groene bonen, bloemkool, wortels, bleekselderij en andere vezelrijke groente en fruit kunnen je tanden wit houden. Deze groente en fruit ‘scrubben’ namelijk je tanden terwijl je kauwt en produceren ook speeksel, dat zuren neutraliseert en glazuur beschermt. Als je je tanden parelwit wilt houden dan kun je beter de consumptie van rode en witte wijn, koffie, thee, frisdrank en tabak verminderen.

Geplaatst: Mei 2012

Tien voeding ‘basics’ voor kinderen

1. Eet vaak
Verschillende kleinere, frequente maaltijden zijn de beste manier voor het lichaam van een kind om voeding te verwerken en verteren.

2. Sla geen maaltijden over
De meest belangrijke maaltijd van de dag is het ontbijt!

Veel onderzoeken wijzen uit dat een gezond ontbijt en gezond voedingspatroon het geheugen, concentratie en schoolresultaten van kinderen verbetert.

3. Maak de voeding kleurrijk
…. En daarmee worden geen cheetos, m&m’s en doritos bedoeld!

4. Eet heel veel fruit en groente
Deze variëteit aan kleur geeft de meeste vitaminen, mineralen en vezels aan het lichaam!

5. Kies voedsel dat weinig vet bevat
Kies voor voedsel dat gestoomd is, gegrilld, geroosterd of gekookt is. Gebruik gezonde olie, zoals olijf- en sesamolie.

6. Drink de calorieën niet ….
Drinken bij dorst is belangrijk om het lichaam voldoende vocht te geven maar laat de limonade en vruchtensappen liever staan. Kies liever water en thee zonder suiker!

7. Eet gevarieerd
Kinderen zijn kieskeurig. Kinderen eten nieuw voedsel pas nadat ze dit tenminste 15 keren aangeboden hebben gekregen. Blijf het voedsel aanbieden en uiteindelijk zullen ze het lekker gaan vinden!

8. Doe aan oefeningen
Laat kinderen zes dagen per week minimaal 30 minuten  lichamelijk inspannende activiteiten doen, zoals zwemmen en met een bal buiten spelen.

9. Kies biologisch
Behalve goed voor het milieu is natuurlijk ook beter voor de gezondheid van uw kind als groentes niet volgespoten zijn met chemicaliën en dieren niet volgespoten zijn met groeihormonen. Daarbij komen natuurlijk ook nog eens alle ongezonde conserveringsmiddelen die tegenwoordig overal in zitten.

10. Kook met elkaar!
Betrek uw kind bij het koken en maak het bekend met nieuwe smaken en de manier waarop gerechten tot stand komen. Doe het op een speelse manier en uw kind zal meer open staan voor nieuwe gerechten. Plan hiervoor tijd in. Denk hierbij aan weekenden, schoolvakanties en andere vrije dagen. Dit zorgt tevens voor een meer rustige sfeer waardoor het ook leuk blijft voor u en uw kind!

Geplaatst: 23 december 2011

Een kleine beloning zou jonge kinderen groentes laten eten …..

(Reuters Health) Als uw kleuter zijn neus ophaalt voor groentes, het geven van een kleine beloning voor het nemen van zelfs maar de kleinste hap kan
helpen, suggereert een nieuwe studie.

Onderzoekers hebben ontdekt dat ouders die hun drie- of vierjarige een sticker gaven voor elke keer dat zij een heel klein hapje namen van een groente die ze niet lekker vonden, het geleidelijk de houding van deze peuters veranderde.

Na een paar weken vertoonden kinderen die met stickers waren beloond een hogere score bij groentes die ze eerder niet wilden. Gemiddeld, schoof de groente omhoog op de schaal van 1 en 2 – of ergens tussen “Bah”en “wel ok”- naar 2 en 3 (“wel ok” en
“lekker”).

De kinderen waren ook bereid meer groentes te eten tijdens de smaaktesten in het laboratorium. Mondelinge lofuitingen, aan de andere kant, deden het niet zo goed, zo bleek uit het onderzoek.

De bottom line voor ouders? Het zou geen kwaad kunnen om de sticker aanpak uit te proberen, volgens Jane Wardle, een onderzoeker van het universiteitscollege Londen in Engeland, die meewerkte aan het onderzoek.

“We zouden ouders aanraden om in geringe mate niet eetbare beloningen te gebruiken, dagelijks gegeven voor kleine stukjes voedsel – kleiner dan de helft van een pinknagel” vertelt Wardle in een mail aan Reuters Health.

Het mag voor de hand liggen dat een beloning jonge kinderen verleidt om hun groentes te eten. Echter het idee is eigenlijk controversieel, zo noteren Wardle en haar collega’s in hun rapport in het American Journal of Clinical Nutrition.

Dat is omdat sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat beloningen ook een keerzijde hebben, legt Wardle uit. In de meeste van deze onderzoeken, leidden beloningen ertoe dat kinderen hun belangstelling voor voedsel verloren die ze al lekker vonden.

In latere onderzoeken richtten de onderzoekers zich op groentes waarvoor peuters  nog weinig smaak hadden.

Zij wezen willekeurig 173 gezinnen toe aan één van drie groepen. In één groep beloonde ouders hun kind met stickers elke keer als deze een kleine hap nam van een groente waar deze een hekel aan had (of dat nu wortels, bleekselderij, komkommer, rode peper, kool of sugar snaps)

De tweede groep gebruikte lof als beloning (zoals “Geweldig, je bent een grote groente
proever!”). De derde groep diende als “controle” waar ouders geen speciale groente bevorderende tactieken gebruikten.

De ouders in de beloningsgroep boden hun kinderen gedurende 12 dagen een hapje van de ‘uitverkoren’ groente aan.

Snel gaven kinderen in de stickergroep hogere scores op de groente die zij voorheen niet lekker vonden. En in het onderzoekslab waren ze bovendien bereid meer te eten: van een gemiddelde van 5 gram bij de start van het onderzoek tot 10 gram na het experiment van 12 dagen.

De ommekeer bleek ook langer aan te houden, ontdekte het team van Wardle. Peuters in de stickergroep waren drie maanden later nog steeds bereid meer van de eerder zo gehate groente te eten.

Verbale lof, aan de andere kant, bleek niet effectief.

Het is mogelijk, menen de onderzoekers, dat de woorden van de ouders niet oprecht leken voor de kleintjes. Of de peutergroep houdt gewoon erg van stickers. Wat de reden ook is, Wardle adviseert ouders de sticker aanpak eens uit te proberen. (Kinderen in dit onderzoek, zo tekent zij aan, kregen ook een speciaal blad waarop zij
hun goed verdiende beloningen konden plakken.)

En het is onwaarschijnlijk dat u uw kinderen met stickers moet omkopen totdat ze 18 zijn. Dit onderzoek, volgens Wardle, wijst uit dat ongeveer tien dagen genoeg is om
de houding van jonge kinderen te veranderen.

Datum plaatsing: 18.12.2011
Bron: American Journal of Clinical Nutrition, December 7, 2011 (Vertaald door Sei-jin)

15 redenen om over te stappen op biologische voeding

Is het gewoon een trend om beter na te denken over wat we eten? Een gril

waaraan steeds meer mensen meedoen? Wij spreken steeds vaker mensen die ons van de noodzaak van goede eerlijke voeding proberen te overtuigen. En ze zijn vaak
erg overtuigend. Zelf hadden we nog onze twijfels, maar misschien is het toch
wel tijd dat wij thuis ook na gaan denken over wat we op tafel zetten. Vooral
met kinderen die opgroeien. Er zijn goede redenen om over te stappen naar
biologische voeding. We hebben ze voor je op een rij gezet om je eigen
conclusies te kunnen trekken. De 15 redenen om over te stappen op biologische
voeding:

1) In studies, herhaaldelijk uitgevoerd door gerenommeerde organisaties,
komt steeds opnieuw naar voren dat biologische voeding meer voedingsstoffen
bevat dan onze traditionele voeding. Ook op het gebied van de aanwezige
vitaminen in voeding scoort biologische voeding veel beter. De producten hebben
een hoger gehalte aan vitamine C, bevatten meer antioxidanten en ook meer
mineralen als calcium, ijzer, chroom en magnesium. Kortom, de totale
voedingswaarde ligt hoger en het betekent dat we veel gerichter voor onze
gezondheid kunnen zorgen door goed te kiezen.

2) Biologische voeding is vrij van neurotoxines. In onze gewone voeding
zitten deze stoffen wel. Neurotoxines zijn stoffen die ons zenuwstelsel
aantasten door de overdracht van zenuwimpulsen te blokkeren. Zij beschadigen
onze hersenen en zenuwcellen. Eigenlijk wordt ons zenuwstelsel aangetast. De
stoffen worden gebruikt om ziekten en beestjes in voeding aan te pakken op het
land en bijvoorbeeld voeding te beschermen tijdens transport. De meeste
pesticiden die gebruikt worden, bevatten neurotoxines. Interessant weetje is
dat de basis voor deze stoffen ontwikkeld is tijdens de Eerste Wereldoorlog om
de tegenstander uit te schakelen door het zenuwsysteem van soldaten te
beschadigen.

3) Biologische voeding ondersteunt opgroeiende kinderen sterker en zorgt voor
betere ontwikkeling van zowel lichaam als hersenen. Opgroeiende kinderen zijn
kwetsbaar. Het groeiende lichaam en de nog in ontwikkeling zijnde hersenen zijn
in hogere mate gevoelig voor giftige stoffen. Bij het gebruik van biologische
voeding weet je zeker dat je kinderen de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen,
zonder de bijbehorende schadelijke stoffen uit onze traditionele voeding.

4) Genetisch gemanipuleerde voeding wordt gekweekt met bepaalde, voor de
teelt en verkoop handige, eigenschappen. Een van die eigenschappen is een in de
plant geïntegreerd afweersysteem tegen ziekten en beestjes. Dit betekent eigenlijk
dat de gemanipuleerde plant zijn eigen pesticidensysteem heeft ontwikkeld. Uit
onderzoek is gebleken dat deze stoffen op het moment van bereiding van de
voeding nog gewoon aanwezig zijn. En zelfs hun werking behouden op het moment
dat wij de voeding genuttigd hebben. Dus genetische gemanipuleerde voeding
heeft dan wel minder bespuiting nodig, maar de voor ons schadelijke stoffen
zitten al gewoon in de producten!

5) Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat de belangrijkste bron van
vervuiling van drinkwater voortkomt uit pesticiden die gebruikt worden om
traditionele voeding te produceren. De helft van de Amerikaanse bevolking komt
dagelijks in aanraking met drinkwater waarin pesticiden worden aantroffen. Het
gebruik van deze stoffen moet omlaag gebracht worden om ons drinkwater te
kunnen beschermen en zuiver te houden. Hoe meer biologische voeding gebruikt
wordt, hoe minder pesticiden gebruikt hoeven te worden bij het produceren van
voeding en hoe schoner ons drinkwater blijft.

6) Het gebruik van pesticiden, hormonen en groeistoffen bij de productie van
voeding is pas de laatste 200 jaar in gebruik geraakt. De gevolgen van onze nieuwe
productiemethoden zijn inmiddels al in ons milieu terug te vinden. In negatieve
zin helaas. Voeding zonder deze middelen heeft de mensheid in de eeuwen
daarvoor echter prima voorzien van voedingsstoffen. Waarom zijn we het anders
gaan doen? De meest duurzame manier van het verbouwen van producten is die
zonder toepassing van onze laatste ‘ontworpen’ toevoegingen. Dus eigenlijk
kunnen we zeggen dat we door terug te gaan naar de basis, onze toekomst
zekerder stellen en onze planeet sparen.

7) Door terug te gaan naar biologische teelt op basis van kleinschalige
biologische boerenbedrijven wordt niet alleen de voeding beter, maar wordt het
bovendien mogelijk voor boeren om onafhankelijk te kunnen blijven bestaan.
Families kunnen in hun eigen onderhoud voorzien. Zet daar tegenover de
grootschalig producerende industrie waarbij veel mensen bestaansrecht hebben op
basis van een bedrijf en zie hoe afhankelijk we worden van multinationals.
Eigenlijk speelt hier het fairtrade principe en zouden we door productie kleinschaliger
te houden, veel eerlijker met voeding om kunnen gaan.

8 ) Biologische voeding smaakt beter. Er is veel meer behouden van het
oorspronkelijke product en dat proef je.

9) Biologische voeding is niet blootgesteld aan processen en gassen die het
rijpingsproces versnellen of op een andere manier het rijpen of juist het
bedervingsproces beheersen. We zijn in staat om bijvoorbeeld het rijpingsproces
van fruit te versnellen door extra ethyleen te injecteren in de opslagruimte.
Dit gebeurt bijvoorbeeld bij bananen maar ook bij taugé. Er zijn mensen
allergisch voor deze stoffen die bij hen direct huiduitslag en jeuk geven. Maar
iedereen krijgt deze stoffen dus binnen.

10) Voor mensen die werkzaam zijn in de voedingsmiddelen industrie bestaat
er een verhoogd risico voor hun gezondheid. Doordat zij in aanraking komen met
de gebruikte pesticiden en andere middelen, kunnen zij direct schade
ondervinden. Uit onderzoek van Harvard is gebleken dat er onder mensen die
blootgesteld waren aan pesticiden een toename van 70% was van Parkinson.

11) Ons milieu en de natuur wordt direct geschaad door de stoffen die gebruikt
worden bij het telen van onze traditionele voeding. Vervuiling is een groot
risico voor planten, dieren en dus ook de mens. Zelfs onder de huidige
regelgeving, die het gebruik van vervuilende stoffen gelukkig steeds verder
terugdringt, berokkenen we onze natuur nog steeds schade. Kwetsbare diersoorten
zullen daarbij eerder getroffen worden.

12) Een erg voorzichtige uitspraak die gedaan wordt door
onderzoeksinstellingen is dat biologische voeding wellicht het risico op het
krijgen van Kanker kan verkleinen. Onderzoeken hebben aangetoond dat 60% van de
herbiciden (chemische bestrijdingsmiddelen, onkruidverdelgers) en 30 % van de
insecticiden de kans op het ontwikkelen van Kanker vergroten. Door deze stoffen
binnen te krijgen via onze traditionele voeding zou onze kans op het krijgen
van Kanker groter zijn. Nogmaals, deze uitspraken worden erg voorzichtig gedaan
en onderzoeken hebben nog geen 1-op-1 verband aan kunnen tonen.

13) Onze traditionele voeding, vlees en gerelateerde producten, bevatten
extra toegevoegde antibiotica, hormonen en andere medicijnen. Dieren die
gebruikt worden als voedselbron worden blootgesteld aan deze extra stoffen met
als doel het product te verbeteren in groei of uiterlijk of met als doel het
vervoer eenvoudiger te maken. Bij het eten van regulier vlees komen deze
stoffen bij ons binnen. Biologisch vlees bevat deze toevoegingen niet. Daarbij
wordt er bij het produceren van Biologisch vlees steeds vaker aandacht besteed
aan het welzijn van de dieren.

14) De precieze langetermijneffecten van de toevoegingen in voeding en onze
werkwijze bij de productie zijn niet volledig bekend. Omdat we pas de laatste
eeuwen deze toevoegingen zijn gaan gebruiken, kunnen wetenschappers het effect
niet volledig overzien. Van biologische voeding weten we zeker dat het gezond
is. Zolang we niet precies weten wat pesticiden, hormonen en herbiciden precies
bij onszelf en ons milieu beschadigen, kunnen we beter stoppen om vrijwillig
mee te werken als proefkonijn. Om een idee te geven, gemiddeld bestaat 80% van
de totale voeding die we gebruiken inmiddels uit genetisch gemodificeerde
voeding!

15) Door voedselproductie terug te brengen naar kleinschalige producenten en
minder op grote schaal (lees: zo efficiënt en winstgevend mogelijk) te
produceren, zal er een grotere diversiteit aan producten blijven bestaan. Niet
alleen in onze schappen, maar vooral in de natuur en op het land waar het
product gekweekt wordt. Er zal minder schade zijn voor dieren, het milieu en
voor ons als mensen.

Door bewust te kiezen kunnen we aan de grote industrieën laten weten dat we
het niet eens zijn met de manier waarop voeding geproduceerd wordt. Het gaat om
onze gezondheid en bovendien om die van onze kinderen. Iedere keuze, iedere
dag, is er eentje.

Datum plaatsing: 17.12.2011
Bron: www.duurzaamthuis.nl

Stress overwinnen met voeding!

Voor de meesten van ons gaan stress en voeding hand in hand. Voedsel kan ons het gevoel van macht, controle en bevrediging geven dat we nodig hebben in stressvolle situaties. Het is geen verrassing dat wanneer onze stressniveaus omhoog gaan  onze weerstand tegen ‘comfort’ voedsel omlaag gaat. Voor de één is dat de chocolade, voor de ander is de alcohol.

Dat is niet altijd een slechte zaak – ons favouriete voedsel kan zelfs ons stress niveau
verlagen. Echter, gematigdheid is de sleutel.

Je lichaam het voedsel geven dat het nodig heeft, is een positieve stap die je elke dag
kan nemen om met de stress om te gaan. Met de juiste voeding ben je beter bestand tegen de uitdagingen die elke dag in zich heeft.

Adrenaline wordt geproduceerd gedurende periodes van intense stress. Dat geeft je een enorme energie boost maar je bloedspiegelniveau stort vervolgens ineen nadat de
crisis voorbij is. Volwaardige voeding is nodig om dit aan te vullen. Bepaald voedsel verhoogt de lichamelijke stress in het lichaam doordat het moeilijk verteerbaar is of door de hersenen bepaalde essentiële ingrediënten te ontzeggen. Stress op zich kan al een slechte spijsvertering veroorzaken. Drinken kan een even zo groot effect hebben: caffeine en alcohol belasten het lichaam in sterke mate.

Met een verantwoord voedselpatroon is het mogelijk de effecten van stress te
verminderen, bepaalde veel voorkomende problemen te vermijden en je gezondheid
te beschermen.

Bron vertaald en bewerkt door de natuurlijke keuken van Sei-jin: Every Day Health

Waarom eet je teveel?

De basis van dwangmatig eten is emotioneel en mensen zouden echt moeten luisteren naar hun eetneigingen. Het is belangrijk voor hun om tee ten wanneer ze honger hebben, te stoppen wanneer ze genoeg hebben en om te gaan met de emotionele conflicten die zij uiten door te eten.

Alhoewel de meesten van ons bang zijn dat we wanneer we geen stap voor stap programma hebben om ons te vertellen wat,  wanneer en hoeveel te eten (denk aan het success van het dieet van Sonja) we nooit zullen veranderen, is het belangrijkste element in verandering  zelfvertrouwen. De bereidheid te luisteren naar de stem die voor ons wil  zorgen, niet ons vernietigen.

Als je programma’s hebt gevolgd die je vertellen wat en hoeveel je moet eten kan het teveel zijn om te horen dat je naar je lichaam moet luisteren, maar het zal je leiden in het maken van de gezonde keuzes. De eet richtlijnen zijn slechts richtlijnen, geen regels waarmee je jezelf moet straffen. Het zijn suggesties die nuttig kunnen zijn wanneer je met jezelf het commitment bent aangegaan om bewust te zijn van wat, waarom en hoe je eet.

Eettips

  1. Eet wanneer je honger hebt.
  2. Eet zittend in een rustige omgeving. Dus niet in de auto!
  3. Eet zonder afleiding. Afleiding houdt in radio, televisie, krant, boeken, intense of onrust veroorzakende conversatie en muziek.
  4. Eet alleen wat je wilt.
  5. Eet zorgvuldig door elke hap meerdere malen te kauwen.
  6. Eet totdat je een bevredigd gevoel hebt.
  7. Eet met plezier en smaak!

Bron vertaald en bewerkt door de natuurlijke keuken van Sei-jin: Every Day Health

Bestaat een chocoladeverslaving?

Het sterke verlangen naar chocolade komt heel veel voor, maar kunnen we spreken van een chocoladeverslaving? Kan dit krachtige verlangen om chocolade te eten gezien worden als een verslaving?

We hebben over het algemeen eerder behoefte aan voedsel ten gevolge van externe prikkels en onze emotionele toestand dan door reële honger. We zijn veelal verveeld, angstig of depressief onmiddelijk voordat we deze ‘honger’ ervaren. Dus één manier om deze behoefte te verklaren is een soort van zelf medicatie ter bestrijding van het  vervelende gevoel.

Chocolade wordt het meest door vrouwen gegeten en veel vrouwen beschrijven zichzelf als ‘chocoholics’. Chocoholics geven aan dat het een gewoonte is, dat het een instant gevoel van welzijn geeft en onthouding leidt tot ontwenningsverschijnselen.

Wanneer we zoet en vette voeding eten, inclusief chocolade, komt er serotonine vrij, waardoor we ons prettiger voelen. Dit verklaart voor een deel de drang zoals vrouwen deze kunnen ervaren vlak voor hun menstruatie.

Een andere verklaring is het gegeven dat op het moment dat we de afvalstoffen afkomstig van de chocolade in ons bloed afvoeren, er een signaal naar onze hersenen gaat ‘chocolade’ en dat is veelal precies het moment waarop we weer naar de chocolade grijpen. Op het moment dat we dat signaal negeren dan kan het lichaam uiteindelijk ‘vrij’ worden van deze drang naar chocolade. Zo bezien kunnen we dus zeker spreken van een chocoladeverslaving.

Bron vertaald en bewerkt door de natuurlijke keuken van Sei-jin: Every Day Health

gallery/wp-content-uploads-mdk_DSC11932-150x150

Good Food, Good Taste!

Wat het eten van natuurlijke, plantaardige voeding met de smaak kan doen, bewijst voor mij onderstaande situatie:

Gisteren heb ik met de familie Sinterklaas gevierd. Ik had nog een pak bronwater van Albert Hein in kartonnen verpakking, welke ik een poosje

geleden als noodrantsoen had meegenomen op een korte vakantie. Mijn schoonzus wilde voor mijn kleine nichtje Dunia van bijna twee jaar wat water hebben. Ik had ‘s middags dit water voorgeproefd en al een pak weggegooid vanwege de belabberde smaak maar het andere pak twijfelde ik over. Ik vond hem niet lekker maar meende dat dit misschien wel aan mijn smaak kon liggen. ‘s Avonds mijn schoonzus dit water laten proeven. Zij vond dit prima, wellicht wat zoet smaken maar de vieze, bijna rioolachtige smaak die ik proefde, die proefde zij niet. Wat zegt dit? Zegt u het maar, maar voor mij zegt dit dat door zuiver te eten en drinken je smaak steeds zuiverder wordt en dat het drinken van mineraalwater uit kartonnen verpakking uit welke zaak dan ook geen goede zaak is!

De natuurlijke keuken van Sei-jin, 4 december 2011

Waarom is etiketten lezen belangrijk?

Het etiket op een voedingsmiddel is één van de meest belangrijke instrumenten die wij als consument hebben. Bijvoorbeeld, als u de suikerinname wilt terugdringen in uw dagelijkse voeding dan kunt u de keuze hebben uit vijf verschillende pindakazen.

U kunt snel en makkelijk het suikergehalte van elk product vergelijken door naar dat deel van het etiket te kijken dat informatie geeft over de ingrediënten die dat product omvat – de ingrediëntenlijst – en dat product kiezen met het laagste suikerpercentage.

Op de site : www.suikerwijzer.nl vond ik de volgende heldere uitleg over etiketten:

Volgorde van ingrediënten

De ingrediëntenlijst vertelt je welke grondstoffen door elkaar gemengd zijn om het product te verkrijgen. De grondstof die het meest voorkomt in een product, staat dus altijd als eerste genoemd. De ingrediënten die daarna genoemd worden, zijn opgesomd op aflopende volgorde van hoeveelheid. Het laatstgenoemde grondstof maakt dus het kleinste deel uit van het product.

Vaak wordt in de ingrediëntenlijst van één of meerdere items het percentage tussen haakjes aangegeven. Een voorbeeld: op het etiket van een potje biologische pindakaas van het merk Krekeltje staat:

Ingrediënten:
pinda’s (94%),
ongehard plantaardig vet,
zeezout.

Pinda’s moeten als eerste genoemd worden omdat ze het grootste deel vormen, daarna het plantaardig vet. Zeezout is het ingrediënt met het kleinste aandeel. Uit het percentage pinda’s leiden we af dat ongehard plantaardig vet en zeezout samen maar 6% uitmaken van het geheel en het zeezout, als kleinste ingrediënt van die twee, minder dan 3%. Als je 15 gram van de pindakaas op een boterham smeert, zit daar dus maximaal 3% van 15 gram = 0,45 gram zeezout in. Zo kun je van een product mét toegevoegde suiker ook al aardig bepalen hoeveel suiker erin gestopt is.

Voedingswaardetabel
Op de meeste voedingsetiketten staat behalve de genoemde ingrediëntenlijst ook een voedingswaardetabel. Die staat meestal in een duidelijk kadertje en geeft de voedingswaarde aan per 100 gram van het product, soms ook per gemiddelde portie, bijvoorbeeld 15 gram bij pindakaas.

Het is goed om te weten dat deze tabel niets zegt over de ingrediënten.
De voedingswaardetabel kijkt een niveautje dieper. Een grondstof, zoals pinda, kan
allerlei voedingsonderdelen bevatten, zoals vetten, koolhydraten en eiwitten. Je lichaam haalt energie uit koolhydraten, waar alle soorten suikers onder vallen. Koolhydraten zitten in natuurlijke producten, zoals granen, noten, groentes en fruit. Zodra zo’n natuurlijk product gebruikt is in een voedingsmiddel, bevat dat middel dus koolhydraten. Zo ook de pindakaas, aldus de voedingswaardetabel op het etiket:

Voedingswaarde per 100 g:
26g eiwit
12g koolhydraten
waarvan 4g suikers
voedingsvezel 7g

Zoals je ziet zitten er in deze pindakaas geen toegevoegde, geraffineerde suikers volgens de lijst met ingrediënten, maar wel natuurlijk voorkomende suikers, waarschijnlijk door de pinda’s. Wie geen geraffineerde suiker wil eten, kan dus rustig deze pindakaas nuttigen.

N.B.: Bij een product waarbij suiker wél als ingrediënt genoemd wordt, geeft de voedingswaardetabel de optelsom van de natuurlijke suikers én de toegevoegde geraffineerde suiker in grammen aan.

Conclusie
Zolang suiker, of een van de andere termen die geraffineerde suiker aanduiden, niet bij de ingrediëntenlijst genoemd staat, is er niets aan de hand.
Als er suikers alleen in de voedingswaardetabel staan genoemd, eet je geen geraffineerde suiker.

Tot zo ver de tekst van Suikerwijzer.

Power door etiketten lezen
Het gezegde luidt  ‘Je bent wat je eet’. Veel producten bevatten tegenwoordig allerlei chemische toevoegingen, zoals conserveringsmiddelen en kleurstoffen. Kinderen eten graanontbijten en drinken sportdrankjes die blauw, groen en veelkleurig zijn. “Gezond’, denkt u ……  Onderzoek toont aan dat kleurstoffen niet goed zijn voor het lichaam en zelfs kankerverwekkende eigenschappen hebben. Jongere kinderen eten lollies en snoepjes met pure suiker en kleurstoffen. Het consumeren van suiker onttrekt allerlei belangrijke mineralen aan het lichaam. Het lezen  van etiketten kan u helpen om door de juiste keuzes de juiste hoeveelheid natuurlijke vitamines en mineralen voor u en uw kinderen uit voeding binnen te krijgen en junkfood te vermijden. Door etiketten te lezen kunt u de macht in handen nemen over dat wat u in uw mond stopt en waarmee u uw en het lichaam van de uwen belast of voedt!

Beter nog natuurlijk is producten te kiezen die geen etiket nodig hebben en alleen maar natuurlijke ingrediënten bevatten: verse groente, fruit en peulvruchten.
Puur eten, Heerlijk leven!

De natuurlijke keuken van Sei-jin, 8 december 2011

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie

Naam *

E-mail *

Site